veiligheid & leefomgeving

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière Veiligheid & Leefomgeving? Een cursus, hbo-module of deeltijdopleiding geeft je nieuwe inzichten en doorgroeikansen. 

Crisismanagement | Milieubescherming | Risicobeheersing | Rampenbestrijding | Veiligheidstechnologie

is heel dichtbij
Vakgebied Veiligheid & Leefomgeving

Waarin wil jij je ontwikkelen? Je komt verder aan een hogeschool

  • Altijd dichtbij
  • Toonaangevend onderwijs voor professionals
  • Erkende certificaten en diploma’s
  • Ook korte cursussen

Opleidingen

"Een veilige samenleving is een samenleving waar mensen zich vrij kunnen bewegen."
Ronny Patz, politiecommissaris

Hoe verandert het vakgebied?

Technologie veroorzaakt steeds meer privacy-issues in onze digitale samenleving. Bedrijven en overheden verzamelen, opslaan en gebruiken steeds meer persoonlijke gegevens zonder onze expliciete toestemming of medeweten. Dit kan leiden tot inbreuk op onze privacy, en kan zelfs onze veiligheid en vrijheid in gevaar brengen. Om een veilige samenleving te waarborgen, is het nodig om moderne kennis te hebben en nauw samen te werken tussen verschillende sectoren, zoals de overheid en organisaties.

Richtingen Veiligheid en Leefomgeving

In het vakgebied Veiligheid en Leefomgeving werken verschillende disciplines efficiënt samen om de omgeving van mensen te beschermen en te verbeteren. Nieuwe technieken bieden jou hierbij nieuwe kansen, maar stellen je tegelijkertijd voor nieuwe uitdagingen op het gebied van security. Daarom is het altijd de moeite waard om je te blijven ontwikkelen. 

crisismanagement

Bij Crisismanagement kijk je naar de manier waarop organisaties en overheden zich kunnen voorbereiden en reageer je op crisis- en rampensituaties. Je kunt werkzaam zijn bij overheden, bedrijven of non-profitorganisaties.

veiligheidstechnologie

Bij veiligheidstechnologie houd jij je bezig met de ontwikkelingen en toepassingen van technologieën en methoden om de fysieke en informatieve veiligheid te waarborgen, bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity en detectie en preventie van gevaarlijke situaties. Je kunt werken voor bedrijven, overheden of instellingen en verantwoordelijk zijn voor de bescherming van digitale systemen tegen cyberaanvallen.

rampenbestrijding

Bij rampenbestrijding richt jij je op de directe en korte termijn reactie op rampen, zoals het evacueren van bevolking, het verlenen van eerste hulp en het coördineren van hulpverlening. Je kunt werken bij hulpdiensten of overheden en betrokken zijn bij de eerste reactie op rampen en crisissituaties.

BAANKANSEN IN EEN VERANDERENDE WERELD

Specialisaties in de vakgebieden helpen je een bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefomgeving.

  1. Beleidsmedewerker of adviseur: je werkt voor overheden, bedrijven of non-profitorganisaties. Daar ontwikkel je beleid of voer je die uit.
  2. Milieu-inspecteur: je gaat controleren of bedrijven en instellingen de wet- en regelgeving op het gebied van milieubescherming naleven.
  3. Rampenbestrijder: je gaat werken bij hulpdiensten en betrokken zijn bij de eerste reactie op rampen en crisis-situaties.
  4. Cybersecurity-analist: je gaat werken voor bedrijven, overheden of instellingen en verantwoordelijk zijn voor de bescherming van digitale systemen tegen cyberaanvallen.
  5. Projectleider: je wordt verantwoordelijk voor de planning, uitvoering en monitoring van projecten op het gebied van Veiligheid en Leefomgeving, bijvoorbeeld op het gebied van milieubescherming of crisismanagement.

De groeiende digitale afhankelijkheid en technologische vooruitgang hebben een grote impact op Veiligheid en Leefomgeving. Het is jouw taak om bedrijven en overheden te beschermen tegen cyberbedreigingen en data-incidenten. 

Dit vraagt voor steeds meer planning, uitvoering en monitoring van projecten op het gebied van Veiligheid en Leefomgeving. Hierdoor is de vraag naar gekwalificeerde professionals, zoals jij, groter dan ooit.

Relevant blijven met nieuwe inzichten

Veiligheid is van alle tijden en toch is het vak volop in verandering. Professionals die nieuwe technieken omarmen, zijn de uitblinkers van morgen. Met nieuwe inzichten blijf je relevant in deze snel veranderende wereld.

"Veiligheid is niet iets wat je als overheid cadeau doet, het is iets waar we allemaal verantwoordelijkheid voor moeten nemen."
Ivo Opstelten, oud-minister van Veiligheid en Justitie.

Ervaringsverhalen

Groeien in je vak is heel dichtbij

“Dus docenten kennen je en dat is wel heel prettig. “

Coaching bij je studie is heel dichtbij

“Als je door de bomen het bos niet meer ziet, ben je daar als docent en heb je een coachende rol. “

Persoonlijke ontwikkeling is heel dichtbij

“Een hogeschool was voor mij belangrijk, omdat het praktijkgericht is.”

Praktijkgericht onderwijs is heel dichtbij

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat je de feeling houdt, de voeling, houdt met de praktijk."

Je erkende diploma is heel dichtbij

“Ik denk dat het belangrijk is dat je de hogeschool kiest die voor jou het beste past.“

Sparren met deskundigen is heel dichtbij

“Daar heb je veel meer aan als dat je dat in een boekje moet lezen.”

Een relevant netwerk is heel dichtbij

"Dat maakt het juist wel heel erg gevarieerd."

Een leuke werksfeer is heel dichtbij

"De sfeer vind ik natuurlijk fantastisch, anders werk ik hier niet zo lang."

Direct toepasbare kennis is heel dichtbij

"De bereikbaarheid van de opleiding was zeker belangrijk."

Begeleiding op maat is heel dichtbij

"Elke student is eigenlijk een individu met een eigen verhaal en context."

Een regionaal netwerk is heel dichtbij

"Ik heb voor mijn hogeschool gekozen omdat het heel dichtbij is."

Leren van medestudenten is heel dichtbij

"Ik denk als ik terugkijk, ben ik wel heel tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt."