onderwijs & pedagogiek
Ben je toe aan de volgende stap in je carrière Onderwijs & Pedagogiek? Een cursus, hbo-module of deeltijdopleiding geeft je nieuwe inzichten en doorgroeikansen.
Onderwijskunde | Onderwijsmethoden | Onderwijstechnologie | Speciale onderwijsbehoeften | Sociaal-emotionele ontwikkeling | Leren en ontwikkelingsstrategieën | Didactiek van het onderwijs | Opleidingsmanagement | Professionele ontwikkeling
Waarin wil jij je ontwikkelen? Je komt verder aan een hogeschool
- Altijd dichtbij
- Toonaangevend onderwijs voor professionals
- Erkende certificaten en diploma’s
- Ook korte cursussen
Het vakgebied verandert
Docenten maken steeds meer gebruik van verrijkende activiteiten en technieken om leerlingen persoonlijke aandacht te geven en hen in staat te stellen hun eigen stijl van leren te ontdekken. Ook maken onderwijsinstellingen gebruik van differentiatie en begeleiding om elke leerling op een unieke manier te begeleiden. Voor jou als (aankomende) professional ligt de uitdaging op het ontwikkelen van een eigen lesstijl.
Richtingen Onderwijs en Pedagogiek
Onderwijs is meer dan alleen kennis. Het gaat ook over het toepassen van kennis, kritisch nadenken en creatieve vaardigheden. Deze 21e-eeuwse vaardigheden krijgen een grotere rol in het nieuwe curriculum. Hieronder lichten wij enkele hoofdrichtingen, die je tijdens de opleiding kunt verwachten, toe:
Ontdek het cursusaanbod per hogeschool
BAANKANSEN IN EEN VERANDERENDE WERELD
Met de hoofdrichtingen binnen Onderwijs & Pedagogie kun je diverse carrièremogelijkheden verkennen. Hieronder staan enkele voorbeelden:
- Leraar: je begeleidt leerlingen bij hun opleiding en ontwikkeling, door les te geven, hen te inspireren en te motiveren en hen te helpen complexe informatie te begrijpen.
- Schoolbegeleider: je ondersteunt leerlingen, docenten en ouders bij hun sociale en emotionele ontwikkeling en bij het oplossen van problemen, door begeleiding en bemiddeling te bieden, hulp te bieden bij het maken van persoonlijke ontwikkelingsdoelen en bij te dragen aan een positieve schoolcultuur.
- Directeur of manager binnen een onderwijsinstelling: je beheert de dagelijkse werking en strategie, stuurt teams aan, ontwikkelt beleid en verbeteringen en waarborg je de kwaliteit van het onderwijs door effectieve besluitvorming, begeleiding en evaluatie.
- Onderwijsassistent: je ondersteunt docenten en leerlingen in de dagelijkse werking van onderwijsinstelling, door administratieve taken uit te voeren, lesmateriaal voor te bereiden, leerlingen te begeleiden en te assisteren en bij te dragen aan de kwaliteit van het onderwijs.
- Onderwijsonderzoeker: je onderzoekt vraagstukken op het gebied van onderwijs, door gegevens te verzamelen en te analyseren, beleidsvoorstellen te ontwikkelen, innovatieve pedagogische methoden te onderzoeken en aanbevelingen te doen voor verbeting van het onderwijs en de leerprestaties van leerlingen.
Onderwijs is het overdragen van kennis en vaardigheden met bepaalde doelen, rekening houdend met beginsituatie en evaluatie door toetsing en zelfevaluatie. Het wordt gegeven door speciaal opgeleide onderwijzers in een door de overheid bepaalde structuur.
Er zijn veel carrièremogelijkheden in het onderwijs, van leerkracht tot directeur, met hoge vraag naar leraren, directeuren, toezichthouders en adviseurs. Unieke combinatie van kwalificaties en ervaring wordt gezocht door instellingen, waardoor er veel verschillende baankansen voor jou zijn.
Relevant blijven met nieuwe inzichten
Het onderwijs is al jarenlang een stabiele sector en toch is het vak volop in verandering. Opleidingen worden inhoudelijk verrijkt door kennis en inzichten opgedaan in kenniscentra, centers of expertises van hogescholen en nauwe samenwerking met het werkveld. Professionals die nieuwe technieken omarmen, zijn de uitblinkers van morgen. Met nieuwe inzichten blijf je relevant in deze snel veranderende wereld.